Hur kommer man fram till parningsbeslutet?

one comes to mating decisionÄven om information är A och O för att komma fram till vad som gäller för att genomföra avel med en viss hundras, handlar det i grund och botten om att objektivt granska sin egen hund. Dels bör man vara ärlig mot sig själv gällande om hunden är helt och hållet frisk samt om den har några mentala problem. Hundar ärver nämligen inte bara sjukdomar utan även beteenden som kan vara missgynnande för rasen.

Kan man inte själv avgöra dessa aspekter bör man inte tveka på att ta kontakt med personer som är mer erfarna inom området och som kan ge sin åsikt gällande avel med hunden. Några olika besök på utställningar ger en god insyn i vad man anser är en positiv exteriör för rasen och man kommer säkerligen komma i kontakt med individer som har stor förståelse inom området.

När man väl kommit fram till beslutat att genomföra avel med sin tik är det dags att hitta rätt kavaljer samt att invänta att tiken kommer i löp. Det gäller att i god tid innan ens hund kommer i löp ha kontaktat olika hanhundsägare för att se om denna vill genomföra en parning. Det finns vissa regler inom olika raser för att genomföra avel. Exempelvis att vissa hanhundar endast får genomföra X antal kullar. Man måste med andra ord säkerställa att hanhunden inte redan är fullbokad. Som hundägare till en tik kan några reserver alltid vara bra att ha i bakfickan.

Om allt dock går vägen kommer båda hundägarna att göra upp om en viss ersättning och man kan få hjälp med detta avtal genom Svenska kennelklubben som redan har färdiga parningsavtal. Generellt brukar parningsavgiften hamna på samma pris som en valp, men det kan variera från fall till fall. Gällande prissättningen kan man få hjälp av avelsfunktionärerna vid de specifika rasklubbarna.

Leave a Reply