Hur går man tillväga för att sälja valparna?

How does one proceed to sell the puppiesNär det är dags att sälja de valpar som man fött upp finns det lagar och regler som man måste följa. Enligt lag jämställs en hund med vilken annan vara eller produkt som helst. Oavsett om det är en hund eller en diskmaskin man säljer eller har köpt gäller samma köprättsliga perspektiv med samma lagstiftning. Enligt dessa lagar har säljaren ansvar för att det som säljs inte har några fel. Det gäller även dolda fel som kan uppkomma först efter leverans. Dolda fel har försäljaren ansvar för upp till tre år efter leverans och man är då i regel ersättningsskyldig. Försäkringsskydd är med andra ord av stor vikt.

Man måste vara medlem i Svenska kennelklubben för att kunna registrera sin valpar och är man medlem i SKK är det förbjudet att sälja oregistrerade hundar. Vidare måste man även som medlem använda sig av ett köpeavtal, som fastställts av SKK, vid försäljning. När registreringen av valparna är färdigställd får man automatiskt det köpeavtal som kommer att gälla för försäljning. Dock har man avtalsfrihet i Sverige och är man myndig kan man i stort sätt skapa vilket avtal som helst med en annan myndig person. Köpeavtalet som är upprättat av SKK gäller alltså för dess medlemmar.

Nästa steg är att finna sina köpare vilket kan genomföras på olika sätt. Dels kan man använda SKKs hemsida men det finns också en rad olika webbplatser där man kan annonsera ut sina hundar. Ett tips är att använda sig av de rasspecifika klubbarna eller kennlarna, eftersom det där finns likasinnade individer som letar efter en viss hundras (din!). Försök att undvika köpare som vill bli hundägare vid impulsköp, eftersom det tyvärr kan leda till att man inte är redo för att bli hundägare. Vidare vill man som uppfödare se till så att köparen faktiskt förstår vad den specifika rasen innebär, dess beteende, aktiveringsbehov med mera.

Leave a Reply