Att vara hundägare eller hunduppfödare

Being a dog owner or dog breedersAtt vara hundägare kan vara en av de absolut härligaste sakerna i världen. En hund är en mycket trogen vän som också kräver en hel del av sin husse. Som hundägare är det viktigt att man förstår det ansvar man alltid har, vilka skyldigheter som tillkommer och vilken typ av livsstil som faktiskt kan krävas. Hur härligt och mysigt det än må vara så kräver en hund daglig skötsel, omsorg, rätt mat, motion och mycket mer.

Vissa individer kanske går och funderar på hur det faktiskt fungerar att arbeta med hunduppfödning och om det är en lukrativ bransch. För det första måste man förstå att det inte är vilken hund som helst som man bör genomföra avel med. Som hundägare gäller det att man granskar sin hund kritiskt och objektivt innan man påbörjar avel. Är hunden frisk? Ser den bra ut? Finns det några typer av problem? Följer den de riktlinjer som finns för den specifika rasen? Allt detta är sådant som måste kontrolleras innan och här finns det en rad olika organisationer som kan hjälpa till. Man bör exempelvis gå igenom RAS för sin hundras, vilket innebär de rasspecifika avelstrategierna som finns. Svenska Kennelklubben kan hjälpa till med råd och tips om detta.

Som hundägare och specifikt som uppfödare bör man även fundera på den livsstil man lever, om det egentligen skulle fungera att ha hund eller att föda upp valpar. Att föda upp hundar kräver en hel del arbete och man bör vara beredd på att utgifterna även ökar. Ju fler hundar desto mer omsorg, mat, motion med mera behövs. Att få utdelning för arbetet är endast något som man får i slutet av processen och man bör komma ihåg att alla hundar oftast inte säljs på en gång utan det kan finnas några valpar som blir kvar under en längre period.

Leave a Reply